Tips voor opstellen ouderschapsplan

Tips voor opstellen ouderschapsplan

In het geval je gaat scheiden en minderjarige kinderen hebt, ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen, hier kun je wel wat tips voor gebruiken.  In het ouderschapsplan staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

Wanneer je nog bij elkaar bent, gaat het bijna vanzelf dat jullie de kinderen samen opvoeden. Misschien hebben jullie weleen een meningsverschil over de opvoeding e.d., maar door overleg kom je daar meestal wel uit. Na het uit elkaar gaan, wordt dit in ieder geval anders. Je hebt beiden het ouderlijk gezag en blijft beiden evenveel verantwoordelijk voor de kinderen, als ouders. Je zult moeten gaan leren om als ouders met elkaar om te gaan, en niet meer als partners.

Inhoud ouderschapsplan

Wat moet er minimaal in een ouderschapsplan staan?

  • hoe verdelen jullie de  zorg en opvoeding en hoe regelen jullie de omgang met de kinderen
  • hoe je ga je elkaar informeren over  belangrijke onderwerpen
  • afspraken over de verdeling van de kosten van de kinderen (kinderalimentatie)

 

Je zult, naast de afspraken die verplicht zijn, afspraken moeten maken over over de dagelijkse dingen. Je woont niet meer samen in een huis en hebt dus minder de kans om “even te overleggen”. Daarnaast ga je allebei een ander leven opbouwen en is het een hele klus om dan hetzelfde ouderschap uit te oefenen.

Alle afspraken die je maakt over de kinderen samen, vormen het ouderschapsplan.

Het is belangrijk dat een ouderschapsplan zo compleet mogelijk is, zodat het duidelijkheid en ook een stuk rust kan brengen als alles goed geregeld is.

Tips voor het opstellen van een ouderschapsplan

1.De rol als ouder na de scheiding

Wees je ervan bewust dat de andere ouder de dingen op zijn of haar manier mag doen.  Vertrouw elkaar als ouder. Dat haalt een hoop spanning uit de omgang.  Je ziet je kind niet meer elke dag en minder vaak dan voor de scheiding, jouw leven verandert volledig.  Heel veel zaken zul je dus ook los moeten laten aan je ex-partner.

2. Wat willen de kinderen graag afspreken?

Uiteraard maak je afspraken over de dingen die jij belangrijk vindt.  Maar er zijn ook zaken die juist voor het kind belangrijk zijn. Overleg met de kinderen, uiteraard is dit afhankelijk van de leeftijd. Bespreek met hen wat zij belangrijk vinden. En vergeet ook vooral niet om dit te blijven doen, de ontwikkeling van de kinderen en de behoeftes zijn niet statisch na de scheiding.

3. Heldere, duidelijke  afspraken in het ouderschapsplan

In de praktijk aan tafel kom ik regelmatig tegen dat stellen willen opnemen bij een afspraak: n.t.b.  Na overleg dus. Deze afspraken zijn niet compleet, en kunnen straks zorgen voor onrust. Afgezien van het feit dat je dus over allerlei dingen vaak in overleg moet met elkaar. In een aantal gevallen is dit gewoon geen wenselijke situatie en kun je beter duidelijke afspraken maken waar je vanuit kunt gaan. Afwijken kan altijd nog in overleg.

4.Denk vanuit je kind

Probeer als ouder met je kind mee te groeien, de behoeftes veranderen. Wat vroeger of samen prima werkte, kan straks toch ineens niet meer werken. Probeer bij het maken van de afspraken te denken vanuit je kind.  Natuurlijk kan dit niet altijd, maar probeer het in ieder geval allebei.

5.Zie je ex partner als ouder van jullie kind

Probeer je partner te blijven zien als de lieve vader of moeder van je kind, en  niet alleen als ex-partner.  Blijf beseffen dat jullie kind voor de helft bestaat uit moeder en de andere helft uit vader.  Het is jullie gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je kind opgroeit tot een een gelukkig, stabiel persoon, die vol zelfvertrouwen de wereld aan kan. Probeer je niet te ergeren aan de dingen als ze niet precies zo gaan zoals je wilt, je gaat je ex toch niet meer veranderen, jullie zijn uit elkaar.

Besef ook dat het voor de kinderen een bange en verdrietige tijd is. Het hele leven verandert en het kind weet niet goed hoe de toekomst eruit gaat zien. Je kind kan te maken hebben met een loyaliteitsconflict waarin hij niet wil kiezen tussen twee ouders.

Dus eigenlijk is het belangrijkst: het kind is het belangrijkste onderwerp van het ouderschapsplan!

 

Meer weten over het ouderschapsplan en hoe ik jullie kan helpen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking bij mij aan tafel.

Wil je meer over mij weten, klik dan hier. 

Referenties

Wat klanten van mij vinden

“Persoonlijk maatwerk, wat tijdbesparend werkte omdat we heel veel niet zelf hoefden uit te zoeken. Mary ontzorgt en heeft oog voor het belang van niet alleen de scheidende partners, maar ook voor betrokken kinderen.”
“Wij hebben Mary ervaren als een bijzonder betrokken vrouw die lekker snel handelt, alles werd snel afgewikkeld zodat ons convenant op korte termijn opgemaakt was. Ze heeft het bij ons in ieder geval tot een mooi einde gebracht, fijn dat we haar hebben mogen ontmoeten.”
“We zijn hier heel goed geholpen. Mary heeft ons alles geduldig uitgelegd en geregeld. Op alle vragen kregen we duidelijke antwoorden. Wil je zonder stress uit elkaar, dan moet je echt bij deze mediator zijn. Ik kan de bemiddeling absoluut aanbevelen!”
“Ik vond dat alles rondom onze scheiding erg fijn verlopen is. Mary heeft veel voor ons gedaan, als er iets was wat we bijvoorbeeld niet begrepen, dan legde zij dit uit in ‘onze taal’.”

Laatste nieuws en updates

Actueel.

Referenties

Wat klanten van mij vinden

“Persoonlijk maatwerk, wat tijdbesparend werkte omdat we heel veel niet zelf hoefden uit te zoeken. Mary ontzorgt en heeft oog voor het belang van niet alleen de scheidende partners, maar ook voor betrokken kinderen.”
“We zijn hier heel goed geholpen. Mary heeft ons alles geduldig uitgelegd en geregeld. Op alle vragen kregen we duidelijke antwoorden. Wil je zonder stress uit elkaar, dan moet je echt bij deze mediator zijn. Ik kan de bemiddeling absoluut aanbevelen!”

Laatste nieuws en updates

Actueel.