Scheiden en Wonen
Afspraken maken over jullie woonsituatie is een van de eerste zaken die bij een scheiding geregeld moeten worden. Blijft een van jullie in de gezamenlijke woning wonen en is dit een huur- of een koopwoning? Of kiezen jullie ervoor de woning te verkopen? Allerlei onzekerheden waar snel duidelijkheid over moet komen. Bovendien heeft het ook veel financiële gevolgen, zoals voor je maandlasten en aftrek van de hypotheekrente.
Je blijft in jullie gezamenlijke koopwoning wonen
Wanneer je hebt besloten de gezamenlijke koopwoning over te nemen, dan moet de hypotheek door jou worden overgenomen. In dat geval ‘ontsla’ je de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Je ex-partner koop je uit en heeft recht op de helft van de waarde van het huis. Wat de waarde van de woning is, hangt af van de taxatiewaarde en de hypotheek. Heb je een hypotheek met NHG? Bekijk dan wat de voorwaarden zijn. Maak ook duidelijke afspraken over de betaling van de rente en kosten van de woning en houd rekening met de fiscale wet- en regelgeving. Als jij in de woning blijft wonen, dan kun je mogelijk betaalde (hypotheek)rente aftrekken. Dat is afhankelijk per situatie. Misschien moet je rente die je (ex-)partner betaalt, of een deel van het bedrag van het eigenwoningforfait, als ontvangen partneralimentatie opgeven.
Je verlaat jullie gezamenlijke woning
Je ex-partner moet je uitkopen en jij gaat op zoek naar een andere woning. Het is verstandig om goed te kijken naar de hypotheekrente die je ook tot 2 jaar na de scheiding kunt aftrekken van de belasting. Als je na het verlaten van de woning direct een eigen woning koopt, dan kun je maximaal 2 jaar de rente voor beide woningen aftrekken.
Woning verkopen bij een scheiding
Misschien is het voor jullie beiden niet mogelijk om de woning zelfstandig op naam te krijgen. In dat geval kunnen jullie ervoor kiezen om de woning te verkopen. De opbrengst van de verkoop wordt gedeeld. Is er een restschuld? Dan delen jullie die ook. Het is ook goed om te weten dat je bij verkoop te maken kunt krijgen met de bijleenregeling. De vrijgekomen overwaarde mag je tot drie jaar na verkoop gebruiken bij aankoop van een andere woning. Wanneer je dat niet doet, ontvang je over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek.
Hypotheek bij een scheiding
Het is verstandig om advies in te winnen bij de hypotheekverstrekker of financieel adviseur op het moment dat jullie gaan scheiden. Afspraken die jullie maken en vastleggen in het convenant, kunnen namelijk invloed hebben op jullie woonwensen.
Tijdens de mediation kan ik jullie in contact brengen met de juiste specialisten. Dit zorgt ervoor dat jullie snel inzicht krijgen en duidelijkheid over jullie financiële toekomst. Dat is ook nodig op het moment dat er een besluit genomen moet worden over de gezamenlijke woning.