Misverstanden over mediation

Broken Heart, divorce, finished, over, why? words in woman’s hands. Creative concept.

Misverstanden over mediation. Mediation is een goede manier om de scheiding te regelen. Ikzelf begeleid al bijna 10 jaar stellen die uit elkaar gaan, en ga door de loop der jaren steeds meer voordelen zien. Er zijn echter helaas nog steeds misverstanden over medation. Mediation is een breed begrip en is voor sommigen daardoor een beetje vaag. Ook ik krijg hier vaak vragen over aan tafel en hoor dan ook de misverstanden over wat mediation wel of niet zou zijn. Met deze blog hoop ik wat onduidelijkheden uit de weg ruimen.

misverstanden bij mediation
Misverstanden over mediation

Wij hebben geen ruzie, dan hebben we toch geen mediator nodig?

Eén van de misverstanden over mediation is het feit dat er “ruzie” zou moeten zijn om een mediator in te schakelen. Het is altijd fijn om te horen aan tafel dat partners geen ruzie hebben met elkaar en nog goed met elkaar kunnen communiceren. Juist in deze fase is het raadzaam om het via mediation te regelen, juist vóórdat er ruzie komt: over de zorgverdeling van de kinderen, de alimentatie, de verdeling van het huis enz. Als je uit elkaar gaat moet er namelijk veel geregeld worden. En dat is vaak ook de fase waarin iedereen nog veel emoties voelt, dat gaat zelden gelijk op tussen partners. Juist dan kunnen er irritaties, misverstanden en problemen ontstaan.

Tired parents sitting on couch feels annoyed exhausted while happy children playing together
Overleg met hulp om er samen uit te komen

Mediation lijkt toch relatietherapie ?

Nou nee, ik ben een mediator en géén therapeut. Ik regel de scheiding van A tot Z. Ik zal niet proberen om het huwelijk te redden. Partners komen bij mij als ze de knoop al hebben doorgehakt, en gaan dán op zoek naar een mediator. Als mediator ben ik een gesprekspartner voor de partners die gaan scheiden en ik help vervolgens om alles op een rijtje te zetten. Ze maken samen afspraken, met respect voor elkaar.

Een mediator is partijdig

Een mediator is volledig onafhankelijk en behartigt de belangen van beide partners. Een mediator is dus onpartijdig. Een mediator is opgeleid om zich neutraal op te stellen en als derde partij, als gespreksbegeleider, aan tafel te zitten. Als mediator geef ik bovendien aan beide partners dezelfde informatie, tegelijkertijd, over alle onderwerpen betreffende de scheiding. De sessies met de mediator zijn dan ook altijd in aanwezigheid van beide partners.

Meer weten over mediation, kijk dan ook eens op de site van het MfN, dit is het kwaliteitsregister voor gecertificeerde mediators.

Een mediator lost conflicten op

Wanneer partners niet meer goed communiceren met elkaar en het met elkaar niet eens zijn, is het niet de taak van een mediator om orde op zaken te stellen. De partners moeten zelf beslissen dat ze in goed overleg met elkaar willen scheiden. Als mediator begeleid ik de partners bij hun onderhandelingen en hanteer daarbij bepaalde communicatietechnieken. De mediator helpt bij het zoeken naar en het vinden van eigen oplossingen. Uiteraard kan ik helpen met evt gangbare opties, mocht dit gevraagd worden, waaruit óók gekozen kan worden. Uiteindelijk worden alle afspraken in een ouderschapsplan en een scheidingsconvenant vastgelegd.

Wil je meer weten over wat er geregeld moet worden bij een scheiding? Download dan gratis en vrijblijvend de Goed Scheiden Gids op mijn website.

Wij hebben alles samen al besproken, een mediator is niet meer nodig

Het is altijd fijn om te horen dat jullie het over de belangrijke onderwerpen eens zijn. Het is echter ook mijn taak als mediator om bij beide partijen te toetsen of deze afspraken op deze manier goed zijn. Is er misschien iets vergeten? Zijn jullie op de hoogte van de consequenties van bepaalde afspraken. Dit kan financieel zijn, of fiscaal of gewoon afspraken in de dagelijkse gang van zaken. Kortom: ook om te toetsen en te zorgen dat jullie niets vergeten is het verstandig om een mediator in te schakelen.

Verstandig dus om op tijd hulp in te schakelen, een mediator kan jullie verder helpen met alle onderwerpen én zorgt ervoor dat de communicatie blijft stromen.

Wil je meer over mij weten, klik dan hier. 

Mary Klem, Goed Geregeld Scheiden

Referenties

Wat klanten van mij vinden

“Persoonlijk maatwerk, wat tijdbesparend werkte omdat we heel veel niet zelf hoefden uit te zoeken. Mary ontzorgt en heeft oog voor het belang van niet alleen de scheidende partners, maar ook voor betrokken kinderen.”
“Wij hebben Mary ervaren als een bijzonder betrokken vrouw die lekker snel handelt, alles werd snel afgewikkeld zodat ons convenant op korte termijn opgemaakt was. Ze heeft het bij ons in ieder geval tot een mooi einde gebracht, fijn dat we haar hebben mogen ontmoeten.”
“We zijn hier heel goed geholpen. Mary heeft ons alles geduldig uitgelegd en geregeld. Op alle vragen kregen we duidelijke antwoorden. Wil je zonder stress uit elkaar, dan moet je echt bij deze mediator zijn. Ik kan de bemiddeling absoluut aanbevelen!”
“Ik vond dat alles rondom onze scheiding erg fijn verlopen is. Mary heeft veel voor ons gedaan, als er iets was wat we bijvoorbeeld niet begrepen, dan legde zij dit uit in ‘onze taal’.”

Laatste nieuws en updates

Actueel.

Referenties

Wat klanten van mij vinden

“Persoonlijk maatwerk, wat tijdbesparend werkte omdat we heel veel niet zelf hoefden uit te zoeken. Mary ontzorgt en heeft oog voor het belang van niet alleen de scheidende partners, maar ook voor betrokken kinderen.”
“We zijn hier heel goed geholpen. Mary heeft ons alles geduldig uitgelegd en geregeld. Op alle vragen kregen we duidelijke antwoorden. Wil je zonder stress uit elkaar, dan moet je echt bij deze mediator zijn. Ik kan de bemiddeling absoluut aanbevelen!”

Laatste nieuws en updates

Actueel.