Het scheidingsconvenant
Wat is een scheidingsconvenant?
Jullie hebben besloten te gaan scheiden. In het traject daarnaartoe maken jullie afspraken voor de gescheiden toekomst. Deze afspraken worden vastgelegd in een convenant. Een scheidingsconvenant is een overeenkomst tussen jullie beiden. Ook het ouderschapsplan maakt hiervan onderdeel uit.
Jullie gaan uit elkaar: 4 varianten van scheiden
Voor de wet kun je op vier manieren samenleven. Dit heeft ook gevolgen voor de manier waarop je voor de wet je relatie beëindigt.
- Echtscheiding: het beëindigen van een huwelijk, alleen mogelijk via de rechtbank;
- Ontbinding van het geregistreerd partnerschap: dezelfde procedure als bij een echtscheiding, behalve dat het niet in alle gevallen nodig is om via de rechtbank te ontbinden. Als jullie geen minderjarige kinderen hebben en het geregistreerd partnerschap korter duurde dan vijf jaar, dan kan de beëindiging rechtstreeks bij de gemeente plaatsvinden. Hiervoor heb je wel een advocaatverklaring nodig en dat heeft nadelen. Ik adviseer jullie graag over de mogelijkheden;
- Scheiding van tafel en bed: jullie blijven getrouwd, maar wonen niet meer bij elkaar. Dit betekent het einde van de gemeenschap van goederen. Wel zijn jullie samen nog steeds financieel verantwoordelijk voor de (minderjarige) kinderen;
- Beëindigen van een samenlevingscontract of einde van het samenwonen
Hebben jullie geen samenlevingscontract? Leg afspraken over gezamenlijke bezittingen dan vast in een vaststellingsovereenkomst op het moment dat jullie uit elkaar gaan. Dit is ook nodig als een van beiden de hypotheek overneemt. Alleen als jullie kinderen hebben, is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen en deze aan de rechter voor te leggen.
Heb ik recht op partneralimentatie?
Partneralimentatie is een bijdrage in de kosten die je als ex-partners met elkaar afspreekt. Als je met elkaar getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan zegt de wet dat je elkaar moet onderhouden. Heeft een van jullie na de scheiding onvoldoende geld om van te leven, dan springt de ex-partner in principe bij.
De berekening van de alimentatie is afhankelijk van de inkomsten en uitgaven van jullie beiden. Er wordt gekeken naar de behoefte van degene die alimentatie krijgt en hoeveel degene die alimentatie betaalt kan missen, dit noemen we draagkracht. Bij een scheiding die bij de rechter voorkomt, wordt uitgegaan van de vaste richtlijnen voor alimentatie-/ tremanormen. Jullie mogen er ook voor kiezen om hiervan af te wijken.
Wat staat er in het scheidingsconvenant?
De inhoud van een convenant is altijd anders. In principe mogen jullie alle zaken in het scheidingsconvenant vastleggen die voor jullie belangrijk zijn. Ik help bij het opstellen ervan, zodat jullie zeker weten dat alle onderwerpen terugkomen in het definitieve document. Het doel van mijn mediation is dat jullie tot een scheidingsconvenant komen waar beide partijen achter staan.
De volgende onderwerpen zijn in het scheidingsconvenant in ieder geval terug te vinden:
- Jullie namen de namen van jullie kinderen
- Het ouderschapsplan
- Afspraken over partneralimentatie
- Verdeling bezittingen en schulden
- De echtelijke woning en hypotheek
- Fiscale regelingen
- Pensioenrechten
Lees hier meer over welke stappen ik met jullie doorloop bij een scheidingstraject.