Stappenplan
Jullie hebben besloten om te gaan scheiden en willen graag weten hoe het traject met mediation verloopt. Om te kunnen scheiden, hebben jullie een advocaat of scheidingsbemiddelaar (ook wel mediator genoemd) nodig. Uiteindelijk wordt de echtscheiding uitgesproken door een rechter en het verzoekschrift hiervoor kan alleen door een advocaat bij de Rechtbank ingediend worden.
Scheiden met mediation
Wanneer jullie ervoor kiezen om een mediator in te schakelen, staan jullie niet tegenover elkaar, wat vaak sneller het geval is als beiden een advocaat in de arm nemen. Zodra het bemiddelingstraject start, doorloop ik samen met jullie een aantal stappen om uiteindelijk te komen tot duidelijke en goede afspraken. Die worden vastgelegd in het scheidingsconvenant.
Welke stappen doorloopt een mediationtraject?
Onderstaande stappen geven een globaal overzicht van het bemiddelingstraject. Omdat iedere situatie uniek is, kan het zijn dat van dit stappenplan wordt afgeweken. Het doorlopen van alle stappen is ook niet altijd nodig.
1. Kennismaking
Tijdens een gratis kennismakingsgesprek inventariseren we wat jullie nodig hebben. Iedere scheiding blijft tenslotte maatwerk. Met mijn kennis en ervaring geef ik jullie snel inzicht in mogelijkheden en consequenties.
2. Ouderschapsplan
Als jullie een of meerdere kinderen hebben, dan starten we over het algemeen met het opstellen van het ouderschapsplan, waarin we onder andere over onderstaande onderwerpen afspraken maken.
- Verdeling van de zorg: Hoe willen jullie voor de kinderen zorgen na de scheiding? Kiezen jullie voor co-ouderschap of een andere regeling?
- Kinderalimentatie: hiervoor kijken we naar jullie inkomen(s) en draagkracht. We bespreken ook de alimentatienormen.
- Afspraken over de opvoeding en verdeling van taken: Hoe is de verdeling bij vakanties en feestdagen? En wat gebeurt er wanneer een nieuwe partner in beeld komt? Lees hier meer over scheiden en kinderen.
3. Gesprekken met jullie kinderen
Als jullie kinderen behoefte hebben aan een gesprek over de scheiding en meer uitleg willen krijgen, dan plannen we een afspraak in om hierover verder te praten.
4. Het scheidingsconvenant: de partneralimentatie
We bespreken de onderwerpen die in het echtscheidingsconvenant worden opgenomen en beginnen met partneralimentatie. Hoe denken jullie hierover, wat is de behoefte en op welke manier gaan we de hoogte bepalen?
5. Budget na de scheiding
Op welke manier gaan jullie ‘zakelijk’ uit elkaar? En hoe ziet jullie budget er na de scheiding uit? Zijn er misschien toeslagen waar jullie recht op hebben? Samen bekijken we wat er geregeld moet worden en of er al voldoende inzicht is.
6. De woning
Wat gebeurt er met de gezamenlijke woning? Misschien blijft een van jullie in de woning of kiezen jullie ervoor om deze te verkopen.
7. Financiën
Welke overige financiële zaken moeten er geregeld worden? We bekijken wat er aan spaargeld is en hoeveel financiële middelen er te verwachten zijn vanuit bijvoorbeeld polissen en lijfrentes.
8. Pensioenen
Hoe zien jullie pensioenen eruit en wat moet er geregeld worden zodra jullie gaan scheiden?
9. Ondertekening documenten
We sluiten het bemiddelingstraject af met het ondertekenen van documenten.
10. Indienen scheiding bij de rechtbank
Zodra het definitieve scheidingsconvenant is getekend, wordt jullie echtscheiding door een advocaat ingediend bij de rechtbank.