Scheiden en Financiën
Ook op financieel gebied gaan jullie scheiden en dat betekent dat er allerlei zaken rondom de gezamenlijke financiën geregeld moeten worden. Zodra jullie alle financieel af te wikkelen onderdelen in kaart hebben, stellen we een vermogensverdeling op.
Alle bezittingen in kaart brengen
We beginnen met het in kaart brengen van alle gezamenlijke bezittingen. Dat zijn jullie (spaar)rekeningen, maar bijvoorbeeld ook de woning, polissen, lijfrentes en auto’s. Vergeet ook niet de overige inboedel te verdelen en eventuele schulden. Alle onderdelen waar jullie afspraken over willen maken, nemen we mee in de vermogensverdeling.
Fiscaal partnerschap
Als jullie getrouwd zijn of geregistreerd partner, dan is je partner automatisch ook je fiscale partner. De Belastingdienst ziet jullie als fiscaal partners tot:
- Jullie bij de rechter een verzoek hebben ingediend tot scheiding of om jullie partnerschap te laten ontbinden én
- Jullie niet meer samen op hetzelfde adres staan ingeschreven bij de gemeente.
Voor stellen die samenwoonden en fiscaal partners waren, geldt dat dit niet meer het geval is vanaf het moment dat jullie op verschillende adressen ingeschreven staan.
Financiën na de scheiding
Hoe ziet jullie financiële toekomst er na de scheiding uit? We brengen alle inkomsten en uitgaven in kaart. Deze zien er vaak heel anders uit als voor de scheiding. Niet alleen is er misschien andere woonruimte (en daarbij behorende vaste lasten), ook kunnen de inkomsten behoorlijk zijn veranderd. We kijken samen naar de eventuele kinder- en partneralimentatie en toeslagen waar jullie nu misschien recht op hebben.
Eén van de grote voordelen van scheiden in goed overleg is dat je samen kunt beslissen wat past bij jullie situatie. Je legt je financiële lot dus niet in handen van een rechter, maar maakt zelf afspraken over de financiën. Dat kan honderden euro’s per maand schelen, in wederzijds voordeel.