Scheiden en belastingaangifte, niet altijd een succesvol duo

Scheiden en belastingen

Belasting aangifte doen over het jaar  waarin de scheiding heeft plaatsgevonden, gaat niet altijd goed en foutloos.  Dit kan tot forse naheffingen leiden, met alle gevolgen van dien. Het Brabants Dagblad besteedde er zaterdag 24 augustus j.l.  zelfs een heel artikel aan, onder de titel : “Leuker kan de belastingdienst scheiden niet maken”.  Zie ook: https://www.bd.nl/economie/leuker-kan-de-belastingdienst-scheiden-niet-maken~a6b464a5/

Achtergrond

De belastingdienst vermoedde al langer dat ex-echtgenoten onevenredig vaak aangifte fouten maken, nu kan men dat met harde cijfers aantonen.  Scheidende stellen met een eigen woning maken zelfs 2,5 zoveel fouten bij hun aangifte. Dit bleek uit steekproeven die de Belastingdienst uitvoerden.

Waarom gaat het fout?

Regelmatig gaat het fout omdat ex-stellen in het jaar van scheiding, niet samen aangifte doen. Vooral het jaar van scheiding is vaak een ingewikkelde aangifte, verkoop, aankoop, overname van de woning, dit soort dingen zorgt voor een moeilijkere aangifte dan een ander jaar. Kies er in zo’n geval voor om altijd nog samen aangifte te doen, dit verkleint de kans op fouten aanzienlijk.

Meest gemaakte fouten in belastingen en toeslagen

Wat zijn de meest gemaakte fouten in de belastingaangifte? Volgens de steekproeven die de Belastingdienst deed, zijn dit de volgende;

Belastingen:

  • in de hypotheek rente aftrek, woongenot, aflossingsvrije hypotheek

Toeslagen:

  • aanvraag hoogte kindgebonden budget, hoogte kinderopvang toeslag, huurtoeslag e.d.

Hoe dan wel?

Kies ervoor om in het jaar van scheiding, en soms nog daarna,  om altijd nog samen aangifte te doen, dit verkleint de kans op fouten aanzienlijk. Bij begeleiding aan tafel adviseer ik het altijd: schakel indien nodig ook de hulp van een deskundige in. Wellicht kost dat iets meer, maar voorkomt hoge naheffingen, en nog belangrijker: een hoop gedoe terwijl je al gescheiden bent.

Financiële gevolgen echtscheiding

Na de echtscheiding zien de portemonnees er vaak anders uit. Eén huishouden voor 2 of meer personen is vaak goedkoper, dan 2 huishoudens runnen.  Aan tafel begeleid ik mijn klanten hierin, door met hen de financiële beslissingen door te nemen.  Vaak begin ik met de kinderalimentatie. De kosten voor de kinderen gaan voor. Hierbij licht ik aan de hand van de inkomens de gangbare normen voor de kinderalimentatie toe.  Maar uiteraard als jullie vinden dat de kinderen méér of juist minder kosten, dan bespreken we dat. Soms hebben kinderen hobby’s die kostbaar zijn, ook dat bespreken we.

Daarna gaan we aan de hand van een praktische invulling, bekijken wat jullie nodig hebben om een goede financiële doorstart te kunnen maken. Ook hierbij licht ik de normen toe, maar binnen mediation is het heel belangrijk dat jullie met elkaar in gesprek gaan, en blijven, over deze financiën. Ook komt uiteraard de vermogens verdeling aan bod, wie krijgt wat?  Wensen met betrekking tot de echtelijke woning hebben daar veel invloed op. Hiervoor werk ik samen met goede hypotheek adviseurs die hier een duidelijk antwoord op kunnen geven. Kortom: een echtscheiding is een emotioneel proces, met vele drempels en hobbels, maar de financiële afhandeling van de scheiding is een zeer belangrijk onderwerp.

Want uiteindelijk zijn jullie gescheiden. En dan volgt de belasting aangifte……

Aan tafel geef ik jullie de nodige informatie daarover, om problemen te voorkomen. Je kunt nog zo goed in overleg gescheiden zijn, maar als je later fiscale problemen krijgt, houd je daar toch een naar gevoel aan over.  Aan tafel adviseer ik dan ook altijd om de aangifte te laten doen door een ervaren deskundige.

De belastingdienst heeft trouwens een handige check list gemaakt over scheiden & belastingen.

Meer weten over wat ik voor jullie kan betekenen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking bij mij aan tafel.

Wil je meer over mij weten, klik dan hier.

 

 

 

Referenties

Wat klanten van mij vinden

“Persoonlijk maatwerk, wat tijdbesparend werkte omdat we heel veel niet zelf hoefden uit te zoeken. Mary ontzorgt en heeft oog voor het belang van niet alleen de scheidende partners, maar ook voor betrokken kinderen.”
“Wij hebben Mary ervaren als een bijzonder betrokken vrouw die lekker snel handelt, alles werd snel afgewikkeld zodat ons convenant op korte termijn opgemaakt was. Ze heeft het bij ons in ieder geval tot een mooi einde gebracht, fijn dat we haar hebben mogen ontmoeten.”
“We zijn hier heel goed geholpen. Mary heeft ons alles geduldig uitgelegd en geregeld. Op alle vragen kregen we duidelijke antwoorden. Wil je zonder stress uit elkaar, dan moet je echt bij deze mediator zijn. Ik kan de bemiddeling absoluut aanbevelen!”
“Ik vond dat alles rondom onze scheiding erg fijn verlopen is. Mary heeft veel voor ons gedaan, als er iets was wat we bijvoorbeeld niet begrepen, dan legde zij dit uit in ‘onze taal’.”

Laatste nieuws en updates

Actueel.

Referenties

Wat klanten van mij vinden

“Persoonlijk maatwerk, wat tijdbesparend werkte omdat we heel veel niet zelf hoefden uit te zoeken. Mary ontzorgt en heeft oog voor het belang van niet alleen de scheidende partners, maar ook voor betrokken kinderen.”
“We zijn hier heel goed geholpen. Mary heeft ons alles geduldig uitgelegd en geregeld. Op alle vragen kregen we duidelijke antwoorden. Wil je zonder stress uit elkaar, dan moet je echt bij deze mediator zijn. Ik kan de bemiddeling absoluut aanbevelen!”

Laatste nieuws en updates

Actueel.