Scheiden en dan?
Scheiden en dan?
Je hebt de beslissing genomen of gaat deze nemen. Scheiden en dan? Wat komt er allemaal op je af? Waar moet je rekening mee houden? In dit blog neem ik jullie mee door de verschillende fases, zodat je weet wat je kunt verwachten.
Besluit
Er komt een moment dat je je realiseert dat je wilt gaan scheiden en je partner gaat vertellen dat je wilt gaan scheiden. Dit is voor de meeste mensen één van de moeilijkste momenten in het leven. Als je deze woorden hardop hoort of uitspreekt, ga je je beseffen dat er een einde gaat komen aan het huwelijk. Ook voor het eerst aan tafel bij mij is dat vaak confronterend, dan wordt het “echt”.
Tips hoe je het kunt vertellen:
- altijd persoonlijk, niet via de what’sapp of telefoon
- breng de boodschap op een directe manier
- blijf rustig luisteren naar elkaar
- geef de ander de ruimte om te reageren en/of vragen te stellen
- probeer de verwijtende sfeer te vermijden, vertel het vanuit jezelf
Probeer een vechtscheiding te voorkomen. Als één van de 2 wil scheiden, en de ander niet, kan dit leiden tot hoogoplopende emoties. Trouwens, ook als je beiden achter het besluit staat, kunnen de emoties de overhand nemen. Blijf samen praten, vooral als er kinderen betrokken zijn, probeer samen te gaan scheiden, niet apart van elkaar.
Hoe gaan we scheiden?
In Nederland kun je op diverse manier gaan scheiden: online, via advocaat, via mediator of een combinatie hiervan. Denk hier over na. Ga je oriënteren. Er zijn grote verschillen, zowel in aanpak als in prijs. Online kan een optie zijn, als je niet veel te regelen hebt, geen koophuis, geen kinderen, en je bent goed in staat om samen het convenant te regelen. Allebei een eigen advocaat is kostbaar, en hoe wordt jullie gezamenlijk belang, de kinderen, dan behartigt? Een mediator zorgt ervoor dat jullie blijven communiceren, maar ook dat het juridisch en financieel ook goed geregeld wordt. Want dat is uiteindelijk wat iedereen wil: goed geregeld met ruimte voor de communicatie met elkaar, zodat je samen de beste beslissing kunt nemen.
Hebben jullie een huurhuis of een koophuis? Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, of op huwelijkse voorwaarden? Is er 1 van jullie een ondernemer? Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de manier waarop jullie willen scheiden en het soort hulp die je nodig hebt.
Scheidingsfase
Hoe jullie ook gaan scheiden, er komt veel papier- en regel- en maatwerk bij kijken, iedere situatie is anders. Tijdens een aantal gesprekken komen alle onderwerpen aan bod. Iedere mediator hanteert een andere volgorde, ik begin altijd met het plan voor de kinderen. Dat geeft rust als dat eenmaal besproken is.
Afspraken voor de kinderen worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Alle afspraken met betrekking tot het huwelijk worden verwerkt in het convenant. Deze documenten worden als één geheel via de advocaat bij de Rechtbank ingediend.
Afhandeling
Het gezamenlijk verzoek wordt bij de Rechtbank ingediend. De rechter gaat er hierbij vanuit dat het echtscheidingsconvenant in goed overleg tot stand is gekomen. De afspraken moeten ook juridisch juist zijn vastgelegd. De afhandeling bij de Rechtbank duurt tegenwoordig bij de meeste rechtbanken ongeveer 2 á 3 weken. De Rechtbank stuurt jullie een beschikking van de uitspraak, dit een document als bewijs dat de documenten geregistreerd zijn. Na deze fase kan bij akkoord van jullie beiden de echtschrijving ingeschreven worden bij de Gemeente. Dit is het moment waarop ook door derden te zien is dat jullie gescheiden zijn, denk hierbij aan hypotheek verstrekkers, verzekerings maatschappijen, pensioenfondsen e.d.
En daarna?
Dan ben je écht gescheiden, en kan de nieuwe fase ingaan. Voor velen vaak een nieuwe start. Vergeet niet om ook in deze fase de juiste toeslagen aan te vragen, zoals bijvoorbeeld kindgebonden budget. Dit is tegenwoordig overzichtelijk te regelen via www.toeslagen.nl, hier kun je ook proefberekeningen maken, wijzigingen doorgeven e.d.
Meer weten over wat ik voor jullie kan betekenen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking bij mij aan tafel.
Wil je meer over mij weten, klik dan hier.