Wat je moet weten over partneralimentatie
Wat je moet weten over partneralimentatie
Als jullie besloten hebben te gaan scheiden, komt er veel op je af. Jullie moeten afspraken gaan maken over allerlei zaken. Bijvoorbeeld over partneralimentatie. Ik help jullie om met elkaar in gesprek te komen en te blijven. Zodat jullie alles weten over partneralimentatie. Zo komen jullie tot de beste oplossing.
Misverstanden
Over partneralimentatie bestaan veel misverstanden. Kinderalimentatie is verplicht om af te spreken. Partneralimentatie is niet verplicht om met elkaar overeen te komen. Daar mag je dus van de wet afwijken. Ook weten maar weinig mensen hoe het berekend wordt. Dat doe ik aan tafel, samen met jullie. Waar we kijken naar wat de officiële berekeningen voorstellen, maar ook wat jullie graag zouden willen afspreken.
Wanneer
Voor partneralimentatie kom je alleen in aanmerking als je niet (volledig) in je eigen onderhoud kunt voorzien. Je hoeft niet perse getrouwd te zijn. Partneralimentatie is ook mogelijk na het verbreken van een geregistreerd partnerschap of zelfs samenwonen.
Weetjes
Ook goed om te weten: als degene die recht heeft op alimentatie een bijstandsuitkering uitvraagt, dan heeft de gemeente hiervoor een “verhaalsrecht”, de gemeente kan gaan kijken naar de draagkracht bij de ex-partner om te kijken of er voldoende is om de bijstandsuitkering (gedeeltelijk) te betalen.
Ook hebben de afspraken over partneralimentatie invloed op de hypotheek mogelijkheden. Voor de betaler van de partneralimentatie wordt de leencapaciteit kleiner. De betaler kan minder hypotheek krijgen. Voor de ontvanger geldt het net andersom, met partneralimentatie kun je vaak meer hypotheek krijgen (iedere geldverstrekker hanteert zijn eigen regels hierover). Zo helpen jullie elkaar ook in de woonwensen ná de scheiding.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie over mijn diensten op mijn website, of neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.