Wat staat er in een goed ouderschapsplan?
Waarom een ouderschapsplan?
Sinds 2009 is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht voor partners die uit elkaar gaan met minderjarige kinderen. Dit is verplicht voor getrouwden, geregistreerd partners maar ook samenwonenden.
In het ouderschapsplan regelen jullie alle afspraken over de zorg en opvoeding, kinderalimentatie, maar bijvoorbeeld ook feestdagen en vakanties komen aan bod.
Een ouderschapsplan biedt duidelijkheid en rust. Daarom begin ik de mediation altijd met een bespreking van het ouderschapsplan.
Een ouderschapsplan is altijd maatwerk, het is belangrijk dat het bij jullie situatie past, maar vooral ook passend voor de kinderen. Ook de kinderen zijn bij mij aan tafel van harte welkom om te komen praten over hun wensen.
Wat staat er in een goed ouderschapsplan?
In het plan staan verschillende onderwerpen, de belangrijkste zijn:
- de zorgverdeling voor de kinderen, wie zorgt er wanneer en waar voor de kinderen?
- de verdeling van de kosten voor de kinderen (kinderalimentatie)
- hoe gaan jullie elkaar informeren over de ontwikkeling van de kinderen? Welke afspraken maak je hiervoor?
- de verdeling van de vakanties, feestdagen e.d.
Eigen inbreng
Het is ontzettend mooi als jullie zelf een ouderschapsplan op kunnen stellen. Lukt het niet dan is een prima alternatief om samen met een mediator alles te bespreken. Ik kan jullie helpen jullie communicatie te verbeteren zodat jullie alsnog tot afspraken kunnen komen. Lukt het bij mij aan tafel alsnog niet, dan zal er hulp van een rechter aan te pas moeten komen, die dan dus een beslissing neemt. Maar het laatste wat je volgens mij wilt is dat een vreemde over jullie kind beslist.
Voorbeeld?
Maak vrijblijvend een afspraak met mij. Op die manier kunnen we voor jullie een passend ouderschapsplan maken, een plan wat bij de kinderen en bij jullie past. Ik zorg ervoor dat jullie niets vergeten. En uiteraard zijn de kinderen ook van harte welkom in een kindgesprek. Zodat we zeker weten dat het goed geregeld is!