Corona en alimentatie?
Corona en de gevolgen voor alimentatie
Crisis
Deze blog gaat over de alimentatie gevolgen in tijde van Corona. We zitten met z’n allen in een lastige maar ook bijzondere tijd met de Corona. Er gebeuren nu dingen die we met z’n allen nog nooit meegemaakt hebben op zo’n grote schaal. Er is bij iedereen veel onzekerheid, maar ook angst en soms frustratie. Wat kan wel, wat kan niet? Er zijn richtlijnen uiteraard, maar er is ook veel onbekend. Wat betekent dit allemaal voor de toekomst en vooral de alimentatie verplichtingen?
Inkomen & Alimentatie
Voor een aantal mensen is er onzekerheid voor het inkomen. Komt het bedrijf waar ik werk door de crisis heen, maar ook voor veel ondernemers is het een zeer moeilijke tijd. Kan ik straks de verplichtingen voor de alimentatie nog aan? Of misschien lukt dat al wel niet.
De alimentatie wordt berekend conform draagkracht, daar zijn richtlijnen voor, de tremanormen. De alimentatie, zowel kinderalimentatie als partneralimentatie, wordt berekend op de draagkracht die op dat moment bepaald is. Bij mij aan tafel hebben partijen volledige overeenstemming over deze draagkracht, beiden staan achter deze berekeningen.
Maar er zijn natuurlijk omstandigheden denkbaar waarin die draagkracht niet meer op gaat, mag je dan zomaar de alimentatie aanpassen of zelfs stoppen?
Mogelijkheden
- Is de alimentatie via de Rechtbank bekrachtigd?
Nee, u kunt niet zomaar stoppen met de betaling van de alimentatie of de alimentatie aanpassen. Als je als alimentatie betaler (alimentatieplichtige) dit doet loop je de kans dat de alimentatiegerechtigde (alimentatieontvanger) de inning van de alimentatie via het LBIO of een deurwaarder gaat vorderen.
- Is de alimentatie NIET via de Rechtbank bekrachtigd?
Nee, ook dan kunt niet u niet zomaar stoppen met de betaling van de alimentatie of de alimentatie aanpassen, er is dan alsnog een contract tussen jullie afgesloten wat niet vrijblijvend is. Echter zal de alimentatieontvanger niet via het LBIO een procedure kunnen starten, en hiervoor andere wegen moeten bewandelen. Een andere weg is een procedure via een advocaat, maar op dit moment is het lastig om deze procedure te voeren, gezien de omstandigheden waarin we zitten.
- Is er dan geen “recht” op een herziening van de alimentatie?
Jawel, als de inkomsten het niet meer toelaten kan er herzien worden. Bij Goed Geregeld Scheiden worden er bijvoorbeeld heldere afspraken gemaakt in het ouderschapsplan en/of het convenant bij welke daling van het inkomen partijen overeenkomen om te gaan herzien. Dit gaat wel in overleg.
Aanbeveling
Ga met de ex-partner in gesprek over bovenstaande!
- Breng elkaar zo snel mogelijk op de hoogte van de ontstane financiële veranderingen.
- Overleg met elkaar wat er wél mogelijk is.
- Overleg ook met elkaar hoe je omgaat met de niet-betaalde alimentatie als het straks wel weer mogelijk is. Wordt dat ingehaald of juist niet?
- Leg het met elkaar vast op papier wat je afspreekt.
- Hulp nodig: zoek een mediator die kan helpen.
- De mediator kan ook berekenen wat er financieel wél kan, via een draagkracht herziening.
Meer weten over wat ik voor jullie kan betekenen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking bij mij aan tafel.
Wil je meer over mij weten, klik dan hier.