Scheiden doe je alleen
Scheiden doe je alleen
Scheiden doe je alleen. Het hele proces dat aan de scheidingsbeslissing voorafgaat, verloopt bij iedereen anders. Maar vaak is het eenzaam. Totdat één van de partners de scheidingsmelding uitspreekt naar de ander: “ik wil scheiden”………. Vanaf dat moment is de ander betrokken, gewenst of niet.
Eerste en tweede beslisser
In een scheidingsproces kan een ouder in twee posities terechtkomen, de eerste of de tweede beslisser. De ouder die het besluit neemt en het uitspreekt is de eerste beslisser. Hier gaat vaak een heel proces vooraf, soms onzichtbaar voor de partner. Een proces waarin getwijfeld wordt, gewikt, gewogen, met veel verdriet en vaak ook angst voor de toekomst. Schuldgevoel speelt ook vaak een rol: wat doe ik iedereen en mezelf aan? In dit stadium wordt er minder vaak met anderen gesproken, dit gebeurt niet altijd even makkelijk. Dit maakt het ook een eenzaam proces. Juist omdat eenzaamheid ervaren wordt, ‘doe ik er wel goed aan?’, kan deze fase lang duren. Ook onzekerheid met betrekking tot de reactie van anderen kan hierin een rol spelen: hoe zal iedereen reageren? De partner, de kinderen, de ouders, vrienden enz. In enkele gevallen, als deze fast té lang duurt, kan een gebeurtenis, dit proces ineeens in een stroomversnelling brengen.
De tweede beslisser hoort de beslissing aan. Vaak letterlijk. Soms totaal onverwachts, soms juist wel verwacht, maar toch altijd schokkend. Veel emoties gaan hiermee gepaard: boosheid, verdriet, angst en vooral ook vaak veel vragen. Waarom? Wat hierin een rol speelt is dat de tweede beslisser zich vaak helemaal geen beslisser vindt. Het is niet zijn of haar keuze geweest. Misschien voelde de relatie voor de tweede beslisser ook al niet goed de laatste tijd, maar vaak is het woord scheiding nog niet aan de orde.
En dan?
Soms maken stellen juist snel een afspraak, soms gaat er een tijd overheen na bovenstaande gebeurtenissen voordat er echt actief dingen geregeld worden. Hier is geen voorschrift voor. Soms is het goed om alle emoties eerst tot bedaren te laten komen, zodat er constructief met elkaar afspraken gemaakt kunnen worden. In een ander geval, als beiden het er volledig over eens zijn, kan het helpen om juist afspraken te maken. Dit biedt helderheid en houvast voor de toekomst.
Aan tafel vraag ik altijd aan mijn klanten hoe de scheidingsmelding gegaan is. Wat ik ook zie aan tafel, is dat na verloop van tijd, als het maken van afspraken aan tafel goed gaat, de eerste en de tweede beslisser dichter bij elkaar komen te staan. Zij regelen samen de scheiding. Dat is de kracht van mediation. Aandacht voor alle emoties, maar wel in een veilige setting dingen goed regelen met elkaar.
Meer weten over mediation en wat ik voor jullie kan betekenen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking bij mij aan tafel.
Wil je meer over mij weten, klik dan hier.