Waarom eindigen relaties?
Waarom eindigen relaties?
Over de oorzaak van het eindigen van relaties is veel geschreven, de auteur Alfons Vansteenwegen onderscheidt vijf belangrijke oorzaken waarmee je als levenspartners geconfronteerd kan worden:
- Ruzie , ruzie op zich is geen probleem, maar zorg ervoor dat je op een gezonde manier ruzie maakt, dus zonder elkaar of de relatie letterlijk of figuurlijk kapot te maken.
- Verschillen, verschillen in een relatie zijn niet erg, die kunnen juist voor dynamiek zorgen. Mits je erover praat en rekening houdt met elkaar en respect houdt voor deze verschillen.
- Ontrouw, verliefd worden op een ander kan gebeuren, maar het gaat erom wat daar wel of niet mee wordt gedaan. Houd er rekening mee dat mensen het begrip ontrouw verschillend invullen.
- Vervreemding, te druk, te weinig tijd voor elkaar, te weinig tijd voor elkaar maken. Neem de tijd om echt met elkaar te praten en te vragen hoe het écht met die ander gaat. Als je kinderen hebt: regel oppas en maak die tijd vrij.
- Ideaal beelden, soms kunnen ideaal beelden of verkeerde of onrealistische partnerkeuzes dwars zitten. Vaak gebeurt het dat je de ander wilt veranderen, naar jouw ideaalbeeld of jouw wensen. Is dat wel realistisch? Misschien is het beter dat ideaal beeld aan te passen en te accepteren wat er wel is.
De talen van de liefde in een relatie
Gary Chapman omschrijft in zijn boek “De vijf talen van liefde” vijf liefdestalen. Dit zijn de talen waarop mensen liefde kunnen uiten en ervaren. De talen en de vormen zijn: (1) positieve woorden naar elkaar, (2) samen zijn, (3) elkaar cadeaus geven (zowel materieel maar vooral immaterieel), (4) vrijwillig dingen doen voor de ander (dienen), en tenslotte (5) de lichamelijke taal. De meeste mensen gebruiken in meer of minder deze talen.
In een relatie is het belangrijk om je te realiseren dat iedereen verschillende talen van liefde spreekt binnen een relatie. Je eigen liefdestaal en die van je partner kunnen heel erg verschillen, waardoor er -eigenlijk onnodig- frictie kan ontstaan. Het is eigenlijk zo dat de partners elkaar niet kunnen verstaan.
Wanneer mensen voor een echtscheiding bij mij komen , worden meestal een of meerdere van die talen niet meer (voldoende) met elkaar gesproken. Meestal is tenminste een van de twee partners van mening dat de relatie onherstelbaar beschadigd is geraakt. Vaak blijkt het lastig om aan te geven waarop die mening precies is gebaseerd en om dat onder woorden te brengen. Zinnen als: “het is gewoon op” of ” het gaat gewoon niet meer” en “wij leven langs elkaar heen” hoor ik geregeld.
En nu?
Het is raadzaam af en toe eens stil te staan bij de talen van liefde die je spreekt. Stel vast welke talen je het meest gebruikt en welke in wat meer of mindere mate of misschien wel helemaal niet. Ga ook na welke talen jouw partner spreekt en welke hij/zij volgens jou het belangrijkste vindt.
Ga met elkaar het gesprek hierover aan:
- Wat valt jullie allebei op? Waar verschillen jullie in, waar zijn jullie gelijk in?
- Probeer situaties te bedenken waarin jullie de verschillen en gelijkenissen in jullie relatie hebben ervaren. Kunnen jullie de ervaringen/conflicten nu beter begrijpen?
- Had het gebruik van een andere liefdestaal tot een ander resultaat geleid?
- Vraag aan je partner welke taal hij/zij jou meer zou willen horen spreken. Vraag om voorbeelden.
- Wanneer jullie beiden in staat zijn jullie eigen taal van liefde te spreken, zal de liefde voor elkaar groeien.
Als herstel van de partnerrelatie niet mogelijk is of wanneer partijen dat niet wensen, en jullie zijn nog met elkaar in gesprek, schakel dan op tijd een mediator in. Meer weten over wat ik voor jullie kan betekenen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking bij mij aan tafel.
Wil je meer over mij weten, klik dan hier.