Wat is een vechtscheiding?
Wat is een vechtscheiding?
Het woord vechtscheiding wordt tegenwoordig vaak gebruikt, er is in de media (gelukkig) heel veel aandacht voor. Ook de politiek houdt zich er mee bezig. Dit is mede dankzij de inzet van de (oud)Kinderombudsman. Hij heeft er zelf een rapport overgeschreven: “Vechtende ouders, het kind in de knel”. De Kinderombudsman stelt dat het huidige systeem procederen in de hand werkt. Het loont om langdurige juridische procedures te voeren, hierdoor gaan ouders niet meer snel om tafel zitten, wat wèl in het belang van de kinderen zou zijn. Voor je het weet zit je dus midden in een “vechtscheiding”. Ook wel hoog-conflict scheiding genoemd.
Wanneer spreken we van een vechtscheiding?
Een vechtscheiding kan worden gezien als een ouderlijke scheiding waarbij de ouders ernstige conflicten hebben en waarbij het kind wordt ingezet in de onderlinge strijd jegens elkaar én waarbij de belangen van het kind uit beeld verdwijnen. Een gevecht gaat altijd om een winnaar en een verliezer. Maar eigenlijk zijn er bij een vechtscheiding alleen maar verliezers, met voorop de kinderen, zij lijden hieronder. Bovendien dragen zij deze schade een leven lang met zich mee, het heeft langdurige gevolgen voor hen.
Terwijl je een onderliggend conflict ook kunt oplossen als je dat allebei wilt, er is altijd een andere oplossing dan het gevecht aangaan.
Mogelijke kenmerken van een vechtscheiding, o.a.:
- Eén van de ouders, of de ouders, hebben een conflict met elkaar vanuit de (voormalige) partnerpositie
- Eén van de ouders of de ouders zetten hun kind in de onderlinge strijd met als resultaat dat dit een negatieve invloed uitoefent op de gezondheid van het kind
- Het kind verliest het contact hierdoor met éen van de ouders
- Eén van de ouders of de ouders kunnen niet meer een zuivere, goede ouderpositie innemen, en verliezen daardoor het belang van de kinderen uit het oog.
Cijfers
Gelukkig is niet iedere scheiding een vechtscheiding. Heel veel ouders die bij mij aan tafel zitten zeggen bij de intake: we willen het graag netjes en goed oplossen, we willen geen vechtscheiding.
Gelukkig worden de meeste echtscheidingen ook geen vechtscheidingen.!
Onderzoek toont aan dat circa 20% van de gevallen uitmondt in een vechtscheiding, er wordt veel geprocedeerd tegen elkaar, en vaak is er ook veel hulpverlening betrokken. De belangen van het kind raken steeds meer ondergeschikt. Het kind komt in de knel, krijgt klachten en weet niet meer waar het aan toe is. Met uiteindelijk een mogelijk verbroken contact met één ouder, alles om maar niet te hoeven kiezen, omdat dit nu eenmaal een onmogelijke keuze is vanuit loyaliteit.
Bij mij aan tafel gaat het anders, heel anders. Als mediator ben ik onpartijdig, neutraal. De enige partij die ik kies is voor de kinderen! Ik houd wel in de gaten of het goed geregeld wordt voor de kinderen. De kinderen zijn zelf ook van harte welkom bij mij aan tafel. Zo doe ik dat.
Meer weten over mediation en wat ik voor jullie kan betekenen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking bij mij aan tafel.
Wil je meer over mij weten, klik dan hier.