Getrouwd nà 1 januari 2018 en scheiden?
Getrouwd nà 1 januari 2018 en scheiden, let dan goed op de volgende punten!
1 januari 2018 en het huwelijksvermogens recht
Getrouwd nà 1 januari 2018 en scheiden, let dan goed op de volgende punten!
Sinds de invoering van de Wet aanpassing gemeenschap van goederen op 1 januari 2018 vallen voorhuwelijkse bezittingen en schulden in principe niet meer in de gemeenschap van goederen. Dit in tegenstelling tot de situatie vóór 1 januari 2018, waardoor je eigenlijk meteen “eigenaar” werd van de bezittingen & schulden door het huwelijk in gemeenschap van goederen, deze werden het huwelijk mee ingebracht. Behalve de erfenissen en schenkingen specifiek op uitsluiting overgemaakt.
Door de wijzigingen zullen de voorhuwelijkse bezittingen en schulden bij een scheiding niet meer verdeeld hoeven te worden. Deze regelgeving sluit aan bij de maatschappelijke opvattingen en daarmee bij de wensen van veel mensen die gaan trouwen. Het gevoel dat bij veel aanstaande echtelieden leeft is dat het hierdoor automatisch is geregeld dat vóórhuwelijkse bezittingen en schulden nooit meer hoeven te worden verdeeld. Deze aanname berust echter op een groot misverstand.
Vóór-huwelijkse bezittingen en schulden
Als er tussen echtgenoten bij een scheiding een meningsverschil ontstaat aan wie van hen een goed toebehoort en geen van hen kan zijn recht op dit goed bewijzen, dan wordt een goed als gemeenschapsgoed aangemerkt. Door dit zogenaamde “wettelijke bewijsvermoeden” zal diegene die stelt dat het vermogensbestanddeel tot zijn of haar privévermogen behoort dit moeten bewijzen. Dus niet andersom. Voor bepaalde goederen zoals registergoederen (een woning bijvoorbeeld) of aandelen in een vennootschap is het, ook na verloop van tijd, relatief eenvoudig om te bewijzen tot wiens vermogen het behoort. Voor alle overige bezittingen is dat een stuk lastiger. Naast bezittingen kunnen ook discussies ontstaan over voorhuwelijkse schulden. Tot wiens vermogen behoren deze schulden?
Staat van aanbrengsten
Deze discussies hadden relatief eenvoudig kunnen worden voorkomen door een goede administratie te voeren en bij te houden. Dat begint eigenlijk al bij het aangaan van het huwelijk. Bij het begin van het huwelijk kunnen stellen daarom een “Staat van aanbrengsten” met elkaar opstellen, wat is van wie van de bezittingen en schulden? Bij een latere echtscheiding of overlijden kan daarmee aangetoond worden hoe het voorhuwelijkse vermogen (& schulden) verdeeld kan worden.
Mogelijkheden & overleg
Heel veel echtparen hebben echter zo’n lijst van aanbrengsten niet gemaakt. En dan? Als scheidende stellen er samen niet uitkomen denken veel mensen dat procederen via een advocaat de enige weg is. Juridische procedures duren vaak lang, zijn onzeker en kosten veel geld Een juridische procedure kan echter altijd nog, ga eerst eens met elkaar in gesprek. Daar is mediation geschikt voor. Ga samen met een mediator open het gesprek aan. Wat willen jullie graag geregeld zien? Mijn ervaring aan tafel is dat mijn klanten echt wel weten wat ze willen en waar de ruimte zit om er samen uit te komen. Is het toegestaan om dan bezittingen en schulden zomaar te verdelen?
Fiscale gevolgen
Nee, zomaar verdelen kan fiscale gevolgen hebben. De belastingdienst kan dit als schenking aanmerken binnen het huwelijk, deze schenking is dan belast met schenkbelasting. Er geldt wel een vrijstelling, je mag een gedeelte “schenken” binnen het huwelijk, de tarieven voor 2020 vind je hier. Laat je daarom goed begeleiden, juist om verrassingen achter te voorkomen.
Tijdens de scheiding bespreken we uiteraard alle bezittingen en schulden, het complete plaatje, niet alleen het voor-huwelijkse vermogen. Net als dat we het uitgebreid regelen samen met jullie voor de kinderen, daarvoor gebruiken we het meest uitgebreide ouderschapsplan wat van toepassing is. Zodat op alle gebied achteraf géén verrassingen komen, als alles duidelijk en goed geregeld is, dan kunnen jullie verder met de toekomst.
Meer weten over wat ik voor jullie kan betekenen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking bij mij aan tafel.
Wil je meer over mij weten, klik dan hier.