Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?
Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?
Je bent er zelf uit, je wilt scheiden. Maar hoe vertel ik dat ik wil scheiden? Het allermoeilijkste van scheiden is om de partner en later de kinderen te vertellen dat je wilt scheiden. Vaak hoor ik als mediator aan tafel van klanten dat dat toch ontzettend lastig en heftig was. Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden? Dat is natuurlijk heel moeilijk. Hoe doe je dat? Hier volgen een paar tips.
Draai er niet omheen
Vertel het in ieder geval met respect voor de relatie en voor je partner. Vertellen dat je wilt scheiden via een appje of mailtje; dit komt vaker voor dan je denkt, maar is niet de juiste weg als je het respectvol wilt vertellen. De confrontatie met je partner is natuurlijk spannend, dus kiezen sommigen liever voor de indirecte, vermijdende manier. Maar dit is geen echte scheidingsmelding! Het veroorzaakt alleen maar boosheid, onbegrip en verdriet. En het laatste dat je wilt is je scheiding beginnen met torenhoge, negatieve emoties. Zorg er dus voor dat de scheidingsmelding zo min mogelijk negatieve gevolgen heeft voor de scheiding zelf. Dit doe je door het face-to-face te vertellen.
Hoe vertel ik dat ik wil scheiden in 6 stappen
Hoe vertel ik dat ik wil scheiden? Hierbij een leidraad hoe je het aan zou kunnen pakken:
- Zorg ervoor dat jullie rustig samen kunnen praten
- Wees to the point, je wilt scheiden.
- Vertel je partner ook vervolgens waarom je wilt scheiden, wat je ermee wilt bereiken en wat voor positieve gevolgen dit voor jou heeft. Let op: doe dit in positieve bewoordingen zonder je partner te bestoken met verwijten. Dit is vaak de fase waarin het fout gaat, zeker als het voor een verrassing voor de partner komt. Neem de tijd.
- Geef je partner steeds voldoende ruimte om erop te reageren of vragen te stellen.
- Verwacht geen positieve reactie van je partner. Hij of zij kan heel emotioneel worden. Dit uit zich bijvoorbeeld in boosheid, verdriet, verwijten, schreeuwen, dichtklappen of machteloosheid. Laat dit gebeuren en ga er niet te inhoudelijk op in. Laat je dus niet in een discussie trekken, ook al zegt je partner heel onrechtvaardige dingen. Accepteer alleen geen agressief gedrag. Verlaat in dat geval meteen het huis.
- Maak meteen een vervolgafspraak met je partner voor een tweede gesprek. Dan kan de scheidingsmelding even bezinken bij hem/haar. Het volgende gesprek zal dan waarschijnlijk wat minder emotioneel zijn en dus is er dan meer ruimte om er rustig over te praten.
En daarna?
Is de kans groot dat jullie met respect voor elkaar kunnen scheiden? Is de communicatie nog goed tussen jullie? Maak dan gebruik van de dienstverlening van een goede, gespecialiseerde mediator. De mediator kan jullie niet alleen helpen met de zakelijke afspraken, maar begeleidt jullie ook in een stuk verwerking van de echtscheiding, door de juiste vragen te stellen gedurende het proces. Meer weten over het verschil tussen een echtscheiding via een mediator en een advocaat? Lees dan dit blog.
Vrijblijvende kennismaking
Meer weten over scheiden en wat er allemaal bij komt kijken en hoe ik jullie kan helpen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking bij mij aan tafel. Tijdens deze kennismaking is er ruimte voor alle vragen die jullie hebben en zal ik hier zo goed mogelijk antwoord op geven. Uiteraard bespreken we ook de kosten van een traject en maken we afspraken hierover. Een echtscheiding blijft maatwerk, ook voor jullie.
Wil je vantevoren meer weten over de subsidiemogelijkheden via de Raad voor Rechtsbijstand, kijk dan eens op de site van de RvR.
Wil je meer over mij weten, klik dan hier.